Αυτοί είμαστε...

kapranos rect

Του Δημήτρη Καπράνου

Παρακολούθησα ανελλιπώς τους αγώνες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που έγιναν στο Πεκίνο. Αν εξαιρέσω τον Τσώνη, που δεν εννοεί, εδώ και τόσα χρόνια, να μάθει να λέει σωστά τα ονόματα των αθλητών, η μετάδοση της ΕΡΤ ήταν πολύ καλή, όσο και αν οι Κινέζοι δεν έχουν ιδέα από το πως καλύπτεται ένα πρωτάθλημα στίβου! Βλέπετε, τους Ολυμπιακούς τους είχαν αναλάβει πολυεθνικές εταιρείες και οι Κινέζοι (υποτίθεται ότι) μάθαιναν. Αλλά δεν έμαθαν. Δεν μπορεί, δηλαδή, να διεξάγεται το επί κοντώ γυναικών και να στο δείχνουν πολύ αργότερα σε μαγνητοσκόπηση, επειδή θέλουν να δείξουν αν μια Κινέζα δρομέας θα μετάσχει σε προημιτελικό ή προκριματικό! Έλεος! Αν είδατε, λοιπόν, τους αγώνες, θα διαπιστώσατε ότι στα σπριντ έλαβαν μέρος μεγάλοι αθλητές, που είχαν τιμωρηθεί παλαιότερα για χρήση αναβολικών. Επανήλθαν, όμως και αποκαταστάθηκαν, ξανατρέχουν και διακρίνονται.
Σκεπτόμουν, λοιπόν, τα δικά μας παιδιά, τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου, που τα λιντσάραμε εμείς οι ίδιοι, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, που τα σύραμε σε πολιτικά (!) δικαστήρια, που τα εξαφανίσαμε από προσώπου αθλητισμού! Μα τι σόι χώρα, τι σόι λαός είμαστε, τέλος πάντων; Εξεγέρθηκαν, αίφνης οι "άσπιλοι" και "αμόλυντοι" συνάδελφοί μου, εξεγέρθηκαν οι "πατέρες" του αθλητισμού, οργίασαν οι "αθλητικές" αλλά και οι πολιτικές εφημερίδες! Στο απόσπασμα ο Κεντέρης, που αποθεωνόταν στο Σίδνεϊ, όταν κέρδιζε τους Αμερικανούς σπρίντερ, που έκανε εκατομμύρια Έλληνες να δακρύσουν ακούγοντας τον Εθνικό ΄Υμνο. Στην πυρά η Θάνου, που κέρδιζε αγώνες "αέρα" και κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες! Εξεγέρθηκαν οι υπερατλαντικοί "άρχοντες του ντόπινγκ", τους οποίους δεν πλησίασαν και οι "κυνηγοί" όσο βρίσκονταν στην Αθήνα, το 2004, αλλά "την έπεσαν " στη Θάνου και τον Κεντέρη. Δεν λέω ότι οι αθλητές μας ήταν "καθαροί". Δεν αποδείχθηκε, όμως, ότι δεν ήταν!
Για άλλο απορώ. Έπρεπε να γίνει τόση φασαρία, να ανακαλυφθούν "εθνικοί εισαγγελείς", να οργιάσουν άνθρωποι που δεν είχαν πατήσει σε αγώνες στίβου, αλλά έγιναν "ειδικοί"; Θα μπορούσαν οι αθλητές να κληθούν σε απολογία, να τιμωρηθούν και να επανέλθουν, όπως επανήλθε ο Τάισον Γκέι, που τον είδαμε στο Πεκίνο. Αυτοί είμαστε, δυστυχώς. Όπως τότε, το 1969, που γεμίσαμε το "Καραϊσκάκη" περιμένοντας τον Παπανικολάου να κερδίσει στο επί κοντώ, αλλά δεν πήρε μετάλλιο. Και τι δεν γράφτηκε τότε. "Λίγος για μεγάλους αγώνες", "Δεν αντέχει στην πίεση". Κι όταν, τον Οκτώβριο του 1971, στο ίδιο στάδιο, μπροστά σε μερικές εκατοντάδες πιστούς του στίβου (και όχι σε γεμάτο στάδιο, όπως γράφεται ανακριβώς ) έκανε παγκόσμιο ρεκόρ (5.49) έγινε "Εθνικός ήρωας"!
Αθάνατη Ελλάς...

eep logo