Ο κλέψας του κλέψαντος!...

tameiakh mhxani

Του Νάσου Πουλακίδα

«ΘΑ πατάξουμε τη διαφθορά! ΘΑ κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή!..» Λόγια από πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών, είτε προεκλογικά, είτε μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Δηλαδή τα ίδια και τα ίδια… Μα δε βαρέθηκαν να τα λένε αφού δυστυχώς δεν γίνονται θετικά βήματα εδώ και τριάντα χρόνια. Μόνο λόγια – λόγια – λόγια.
Αυτή την περίοδο δε με τη κρίση, τις απαγορεύσεις με το όριο αναλήψεων από τις τράπεζες και την αύξηση του ΦΠΑ το κακό έχει παραγίνει. Οι τιμές ανεβαίνουν, χρήματα μπαίνουν στις τσέπες επιτήδειων και τα δημόσια ταμεία συνεχίζουν να παραμένουν, σχεδόν, άδεια.
Μπορεί να μην εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη να μη γίνει αύξηση στην εστίαση από το 13% στο 23%, όμως, λίγων συναδέλφων του το αυτί ιδρώνει. Εισπράττουν κανονικά και με το Νόμο τις αυξήσεις, αποδείξεις δεν κόβουν και αμφιβάλλω αν και κατά πόσο καταβάλλουν τον ΦΠΑ.
Γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων αύξησε κατά πενήντα ολόκληρα λεπτά τη τιμή της πάστας, από 2,90 σε 3,40 ενώ άλλη αλυσίδα καφέ κατά 20 λεπτά (το μίνιμουμ) τη τιμή του καφέ σε πλαστικό! Να μη πούμε βέβαια για τα γειτονικά ψητοπωλεία όπου οι ιδιοκτήτες λόγω διαπροσωπικών σχέσεων με τους πελάτες ούτε που κόβουν αποδείξεις. Κάνουν και την άλλη «εξυπνάδα». Αντί απόδειξης σου δίνουν το συνολικό λογαριασμό στο χαρτί της παραγγελίας!
Αμ’ το άλλο. Πηγαίνεις για την επισκευή κάποιου προσωπικού αντικειμένου και ακούς τον ιδιοκτήτη του καταστήματος που σου λέει: «Η επισκευή κοστίζει 68 ευρώ με απόδειξη και 55 ευρώ χωρίς απόδειξη!..» Τώρα τι να κάνεις; Να δώσεις τα 13 ευρώ για τον ΦΠΑ ή όχι; Με 13 ευρώ μία τριμελής οικογένεια τρώει ένα γεύμα. Όσοι μάλιστα εδώ και χρόνια …δίδασκαν το «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» τώρα ήθελα να ήξερα τι θα λένε… Ε, τι να κάνουμε βρε φίλε όπως έλεγε και τις προάλλες καταστηματάρχης: «Ο κλέψας του κλέψαντος και όποιος επιζήσει…» Ωραία λογική.

eep logo