Θα γίνει το μεταναστευτικό η αιτία να αλλάξει η μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

spyros spyridon ee

γράφει ο Σπύρος Σπυρίδων

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν σήμερα την ΕΕ, το Μεταναστευτικό, συζητήθηκε στις 22 Μαρτίου, κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην ομιλία του το μέλος της Ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας Σπύρος Σπυρίδων αναφέρθηκε στην έλλειψη ολοκληρωμένης Μεταναστευτικής πολιτικής που χαρακτήριζε την ΕΕ, πριν από τέσσερα χρόνια, ικανής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των ραγδαίως αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα αναγνώρισε τις συνεχείς προσπάθειες των τελευταίων ετών τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και εφαρμογής ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής και δράσης για τον σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια επεσήμανε τον κίνδυνο από τον κλυδωνισμό που υπέστησαν ήδη τα θεμέλια της ΕΕ, κυρίως από την ανεξέλεγκτη και την παράνομη μετανάστευση, κάτι που μάλιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναγνώρισε αναφέροντας το 2016 σε ομιλία του ότι η ΕΕ περνά «Υπαρξιακή Κρίση».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι η κατακόρυφα ραγδαία άνοδος της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, «γέννησε» ξενοφοβία, ριζοσπαστισμό, ιδιότυπο Εθνικισμό (που δεν έχει σχέση με Πατριωτισμό) και λαϊκισμό. Όλα αυτά έθεσαν σε αμφισβήτηση τις αξίες, τις αρχές, τα επιτεύγματα και την προοπτική της ΕΕ.

Κατέληξε δε εκφράζοντας την αγωνία πολλών πλέον Ευρωπαίων πολιτών, ότι το Μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα που θα αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντάς της μια νέα μορφή που θα απέχει από αυτή που μέχρι τώρα γνωρίσαμε, αλλά το σημαντικότερο από εκείνη που οραματίστηκαν οι Ιδρυτές της μετά τις καταστροφές του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

eep logo