Μόνο η Ναυτιλία μπορεί να τα κάνει αυτά...

kapranos d

Του Δημήτρη Καπράνου


Δεν έχω ματαδεί πέντε πρέσβεις ισχυρών οικονομικά χωρών, να κάθονται όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να μιλούν για την Ελλάδα.

Τους είδα προχθές, στο "Ευγενίδειο" στο συνέδριο που διοργάνωσε η διαδικτυακή ναυτιλιακή επιθεώρηση "The Sea nation"με θέμα την επίδραση της ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία. O Αμερικανός πρέσβης G. Pyatt , ο πρέσβης της Νορβηγίας J. Gjelstad, η ελληνομαθής και ελληνολάτρις πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, ο πρέσβης της Ιαπωνίας Y. Shimizu και ο Κορεάτης πρέσβης Α. Youngjip.

Δεν υπάρχει άλλη ελληνική οικονομική δραστηριότητα, που να μπορεί να αποσπάσει από επαίνους μέχρι παρακλήσεις από τόσο δυνατές οικονομικά χώρες! Για σκέψου, να σου ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο "να παραμείνεις στο Λονδίνο και να κλείσεις τα αυτιά σου στις σειρήνες που ηχούν λόγω του Brexit!" Για σκέψου, να σε ευγνωμονεί η Κορέα, που ο αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός άνοιξε τον δρόμο για ναυπηγήσεις ελληνικών πλοίων στα κορεατικά ναυπηγεία! Να σου λέει ο Ιάπωνας "Εδώ είμαστε, ελάτε και σε εμάς" και ο Αμερικανός να πλέκει το εγκώμιο της "ισχυρής Ελλάδας στον χώρο της Ναυτιλίας"...

Θα μου πεις "Ωραία, όλα αυτά, εγώ, ως Έλλην πολίτης, τί κερδίζω;". Και θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια: "Όχι τόσα, όσα θα μπορούσε να δώσει η ναυτιλία και όσα θα έπρεπε να έχει δώσει μέχρι τώρα".
Από την άλλη, όμως, μεριά, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο, καθώς η οικονομική κρίση, μπορεί να φέρει πάλι τους Έλληνες πίσω στη θάλασσα και να τονωθεί η εθνική μας Οικονομία.

Και μπορεί ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής να είπε πάλι τα ίδια, ότι δηλαδή "Όλα πάνε πρίμα, οργασμός στο υπουργείο, αναδιοργάνωση των Ακαδημιών, προσλήψεις καθηγητών κ.λ.π" (από τα οποία κάποια - είναι αλήθεια - έχουν γίνει) αλλά καίρια ήταν η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα λειτουργήσουν αμέσως (με κυβέρνηση ΝΔ) οι Ιδιωτικές Ναυτικές Σχολές, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
Ήταν παρόντες όλοι οι ισχυροί παράγοντες της ελληνικής Ναυτιλίας, που κρατά σήμερα στα χέρια της το 50% του στόλου της ΕΕ και το 20% του στόλου όλου του κόσμου!

Ο (μακροβιότερος) πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα υποστηρίξεως της φυσιογνωμίας και δυναμικότητος της ναυτιλίας θα έχουν συνολικότερο όφελος προκειμένου αυτός ο επιχειρηματικός τομέας να συνεχίσει να προσφέρει σημαντικά στους πολίτες του κόσμου, σε καιρούς ειρήνης αλλά και κρίσεων.

"Η ναυτιλία σήμερα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε ό, τι αφορά την πολιτική στήριξη και υπάρχει ανάγκη να γίνουν γνωστές στην κοινωνία οι θετικές και αναντικατάστατες υπηρεσίες της. Μέλημα κάθε κράτους που θέλει ναυτιλία πρέπει να είναι η σχεδίαση και εφαρμογή μέτρων, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για την στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας του. Στην ναυτιλία τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο!" τόνισε ο πρόεδρος. Και είναι αλήθεια. Αλλά ας αρχίσει η προσπάθεια για περισσότερους Έλληνες στα ελληνόκτητα πλοία. Είναι καιρός....

 

eep logo