Όταν τα μικρόφωνα λένε την αλήθεια...

mikrofona vouli

του Δημήτρη Καπράνου

Φασαρία πολλή γίνεται για την επίκληση του «Εξαποδώ» εκ μέρους της προεδρευούσης της Βουλής κατά την χθεσινή, επεισοδιακή ως αναμενόταν, συνεδρίαση.

Φυσικά, όλοι ακούσαμε την «επωδό» και μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι η πνευματώδης κυρία Χριστοδουλοπούλου έλεγε την αλήθεια όταν , αργότερα, δήλωνε άγνοια για το περιστατικό.

Μεταξύ μας, η θητεία της στο πλευρό του αειμνήστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου, δύσκολα θα μας επέτρεπε την αποδοχή της δηλώσεώς της.
Σχολή δημιούργησε ο Ευάγγελος, με τα γνωστά περί του «κ...όσπιτου» αλλά και των φασκελωμάτων των αντιπάλων σε κοινή θέα!..

Bεβαίως, δεν θα συμμερισθούμε και την οργή των συναδέλφων της κυρίας αντιπροέδρου, αφού- έπειτα από 40 και πλέον ενιαυτούς θητείας στο ρεπορτάζ και έχοντας φάει τους διαδρόμους και τι αίθουσες της βουλής με το κοχλιάριο (όχι της Novartis), οι οποίοι εξεμάνησαν με το «άι στον αγύριστο» που εξεστόμισε.

Το τί έχει ακουστεί στην αίθουσα της Βουλής, από μικροφώνου, κατά λάθος, εκ προθέσεως, μετά μανίας, με στόμφο, με πάθος και όπως αλλιώς θέλετε, δεν λέγεται!

Θα έπρεπε να βρεθείτε κοντά στα βουλευτικά έδρανα για να ακούσετε τί «σέρνουν» οι βουλευτές στο προεδρείο μόλις κλείσει το μικρόφωνο και εάν δεν τους έχει ικανοποιήσει η στάση του προεδρεύοντος.

Το τί «σιχτιρλίκι», το τί βρισίδι, το τί «στόλισμα» πέφτει, δεν λέγεται! Άνθρωποι επιστήμονες (παλαιότερα ήταν σχεδόν όλοι οι βουλευτές γραμματιζούμενοι και ευπρεπείς), κοινωνικώς καταξιωμένοι, εξαπέλυαν υβρεολόγια (χαμηλοφώνως, για να μην τους πάρει χαμπάρι ο «στολιζόμενος») με τα οποία θα κοκκίνιζαν ακόμη και οι καραγωγείς του περασμένου αιώνος!

Θα μου πείτε άνθρωποι είναι και οι βουλευτές, φορτίζονται, τους έρχεται το αίμα στο κεφάλι, έχουν να κάνουν με ψηφοφόρους που ζητούν διάφορα, έχουν και την καθημερινή αγωνία της επανεκλογής τους, φυσικό είναι να ξεσπάσουν. Αλλά και το ξέσπασμα «Θέλει τέμπο» όπως έλεγε ο Γεώργιος Ζαμπέτας!

Θα πρέπει, όμως, να σας πω και κάποια από τα «μυστικά του επαγγέλματος». Οι βουλευτές, όπως και οι καλλιτέχνες του άσματος, κάνουν διάφορα «κόλπα» με τα μικρόφωνα.

Κάποιες φορές, αφήνουν να ακουστεί κάτι το οποίο δήθεν τους ξεφεύγει. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι εκλεκτοί του λαού λένε κάτι από μικροφώνου και εν συνεχεία ζητούν συγγνώμη «επειδή νόμιζαν ότι το μικρόφωνο ήταν κλειστό».

Και επειδή οι συνάδελφοί τους έχουν και οι ίδιοι μετέλθει των ιδίων μεθόδων, δίνουν προθύμως «συγχωροχάρτι» και ούτε γάτα-ούτε ζημιά...

Δεν πάει, άλλωστε, καιρός πολύς που πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε βουλευτή της αντιπολιτεύσεως με το γνωστό «χαϊδευτικό» που αρχίζει από «μ» και εν συνεχεία έκανε τον...Γερμανό!

Όσο για τους αοιδούς, εκείνοι πετούν από μικροφώνου -δήθεν αθελήτως- «κοσμητικά» για κάποιον από τους μουσικούς της ορχήστρας και αμέσως σπεύσουν να πουν στο κοινό του μαγαζιού ένα «δεν ήτανε για εσάς, για αλλού το πήγαινα!»...

Την έκανε, λοιπόν, η κυρία αντιπρόεδρος την ¨κουτσουκέλα», αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος! Χειρότερα είναι στη Βουλή εκείνα που γίνονται παρά εκείνα που λέγονται!

eep logo