Με αυτή την κυβέρνηση δεν οδηγούμαστε πουθενά

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Άλλο ένα Εurogroup πέρασε και για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση βγαίνει από αυτό ευτελισμένη, απομονωμένη, βαρειά ηττημένη.

Δεν κατάφερε να πάρει όχι μόνο την πολυδιαφημισμένη από την ίδια απομείωση χρέους, αλλά ούτε καν το κλείσιμο της αξιολόγησης, την δόση. Με ευθύνη δική της, έχοντας ακολουθήσει για άλλη μια φορά την γνωστή συνταγή της αποτυχίας επί μήνες, όλα πάνε πίσω με ότι σημαίνει αυτό για την χώρα και την Οικονομία. Πληρώνει την αναξιοπιστία της, τα μεγάλα λόγια και τα συνεχή ψέμματά της για εσωτερική κατανάλωση, που κάνουν τα Κράτη- μέλη δύσπιστα απέναντι στους μεταμορφισμούς αυτού του παρδαλού Κυβερνητικού σχήματος.

Τώρα όλα πάνε για Ιούνιο, με ενδεχόμενο να εμφανιστούν και νέα προβλήματα,να απαιτηθούν και νέα μέτρα, αλά και να υπάρχουν παρενέργειες η και ατυχήματα. Πίσω η δόση, πίσω η αποκατάσταση μιας σταθερότητας στο τοπίο, πίσω η Ποσοτκή χαλάρωση. Και οι πιο απαισιόδοξοι παρατηρητές δεν περίμεναν τέτοιο ναυάγιο, απόδειξη της αδυναμίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διδαχθει από τα λάθη της, να κατανοήσει το διεθνές περιβάλλον, να αποβάλει τις παθογένειές της και προπαντώς να ξεφύγει από τον κύκλο του ψεύδους που έχει εγκλωβιστεί και εθιστεί.

Φταίει άραγε μόνο η Κυβέρνηση; Ασφαλώς όχι. Φταίνε και οι δανειστές που προχωρώντας με την αντίληψη «να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω» δέχτηκαν για παράδειγμα να επιβληθούν και να ψηφιστούν από την πιο πρόθυμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπήρξε ποτέ μέτρα για μετά το 2019, επιβαρύνοντας την μελλοντική Κυβέρνηση. Βέβαια,όπως σχολίαζε κάποιος που θα έβρισκαν τοσο πειθαρχικό Πρωθυπουργό, τόσο πειθαρχική πλειοψηφία; Εδώ η Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν 5 δις ευρώ επιπλέον μέτρα, μέτρα που θίγουν τις πιο αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες( χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι κ.ά) χάνοντας το δικαίωμα να μιλάνε για «ταξικό πρόσημο» στην Πολιτική τους, τρομακτικού ύψους πλεονάσματα, ευτελιστική εποπτεία από το Δ.Ν.Τ, ψελίζοντας αφηρημένες κουβέντες περί «αντίμετρων» κι ας είναι όλα αυτά στον αέρα. Εδώ ψήφισαν 3ο plus και 4ο Μνημόνιο με μια ψηφοφορία και «δεν άνοιξε μύτη».

Η κύρια ευθύνη βαραίνει και για όσα έγιναν το 2015 και για όσα συμβαίνουν δύο χρόνια τώρα και για όσα απίθανα συμβαίνουν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στην Κυβέρνηση που προχωράει σταθερά χωρίς σχέδιο, με συνικαλιστικού τύπου αντίληψη για την Πολιτική, θεωρώντας ότι με σκληρή προπαγάνδα όλα γίνονται κι ας μην υπάρχει ουσία.Επί μήνες μας γέμισαν ψέματα.Κανένα μέτρο δεν θα δεχόταν ο Πρωθυπουργός, 5 δις ευρώ μέτρα κατάφερε να φέρει. Θα έδιωχναν το Δ.Ν.Τ και τώρα θα δημοσιεύουν ακόμα και τις Εκθέσεις του στην εφημερίδα της Κυβέρνησης .Πολύ ικανοποιημένος δήλωνε ο κ.Τζανακόπουλος με τα εργασιακά που θα έφερναν και έφεραν ομαδικές απολύσεις. Ψήφιζαν 5 δις. ευρώ μέτρα και ο Πρωθυπουργός καλούσε εκείνες τς στιγμές τους δημοσιογράφους να τους πει ότι θα βάλει όπου νάναι γραβάτα, υπονοώντας επιτυχία στο θέμα της ρύθμισης του χρέους!

Τώρα; Τι λένε όλοι αυτοί; Όλο κάτι θα λένε,ωστόσο ποιος να τους πιστέψει πια και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι και όσα ψηφίστηκαν δεν θα τα εφαρμόσει , γιατί να πάρουν στα σοβαρά τον κ. Τσακαλώτο στο Eurogroup ; Ποιος να εμπιστευτεί αυτή την Κυβέρνηση. Καλή είναι για να περνάει όσα δεν θα μπορούσε να περάσει κανείς άλλος, ας προσέχουμε όμως και λίγο.Αυτό το συμπέρασμα δεν προκύπτει αβίαστα;

Σε κάθε περίπτωση είτε γιατί δεν κατανοούν τι συμβαίνει, είτε γιατί κοροιδεύουν και εξαπατούν καθ΄έξιν η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει την χώρα έξω από την κρίση και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη. Στην Βουλή άσκησαν πολλοί βουλευτές οξύτατη κριτική κατά του κ. Τσακαλώτου γιατί δεν παραιτήθηκε όπως είχε δηλώσει για την περίπτωση που θα μειωνόταν το αφορολόγητο. Δίκιο είχαν. Έκαναν όμως ένα λάθος. Δεν είναι ο κ. Τσακαλώτος μόνο αυτός που είπε ψέμματα η έδειξε ασυνέπεια. Είναι πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά και όλοι οι βασικοί Υπουργοί που δίνουν τον τόνο.

Στην πραγματικότητα έπρεπε να τεθεί πιο ισχυρά το θέμα της επικινδυνότητας αυτής της Κυβέρνησης, την ανάγκη της παραίτησής της. Όσο παραμένουν θα γίνεται ζημιά για την χώρα. Με ψέμματα, παιχνίδια, παιχνίδια, ρητορικούς τσαμπουκάδες, έλλειψη σχεδίου δεν οδηγούμαστε πουθενά και ακόμα χειρότερα , χειροτερεύει η κατάσταση .Αν δεν το έκαναν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης όσο δυνατά μπορούσαν στην Βουλή, ας το κάνουν τώρα, στον λαό, στις γειτονιές, παντού.

eep logo