Σαμιώτες προς Κουρουμπλή: Πολλά χρόνια «μοναξιάς»

1 samostimes p Kourouplis sti samo

Της Μαργαρίτας Ικαρίου

Αποδέκτης σοβαρών παραπόνων αλλά και προτάσεων ανάπτυξης έγινε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την επίσκεψή του στη Σάμο την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Σάμου αλλά και γραφεία της Αντιπεριφέρειας, παρουσία και του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναυάρχου Στ. Ράπτη, εκπροσώπων των αρχών αλλά και φορέων του νησιού, με ήπιο και πολιτισμένο λόγο εκφράστηκαν οι ανάγκες στρατηγικής κάλυψης των καίριων ζητημάτων με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Σάμου. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος «επί έναν και πλέον χρόνο, έχουμε αφεθεί στην τύχη μας…»

Ζητήθηκε σε όλους τους τόνους από τον Υπουργό Ναυτιλίας η διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη, πράγμα που θα διασφαλίσει ανάπτυξη επιχειρηματικών αλλά και αναπτυξιακών δράσεων, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα εξορθολογισμού των ναύλων μεταφοράς οχημάτων και επιβατών από και προς τα ακριτικά νησιά.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου αναφερόμενη ειδικότερα στο ακτοπλοϊκό σημείωσε πως έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο επισήμανε την άμεση αναγκαιότητα υλοποίησης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά με στόχο την άρση των ανισοτήτων, κυρίως στις νησιωτικές εκείνες κοινωνίες που βαρύνονται και από το μέγα μέρος των προσφυγικών ροών.

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, εκλεγμένος πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ η οποία έχει εκτεταμένα ασχοληθεί με το θέμα της ανάπτυξης στα πλαίσια της άρσης ανισοτήτων μέσω προγραμμάτων νησιωτικότητας, δήλωσε ότι κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή είναι κατ' αρχήν θετική.
Τόνισε όμως ότι ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα, η σύνδεση της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ για ένα και μόνο έτος και σε συνάρτηση με το προσφυγικό, αποτελεί μια εσφαλμένη επιλογή:
«Στο πλαίσιο μιας ορθής αναπτυξιακής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, ο μειωμένος Φ.Π.Α πρέπει να είναι μόνιμος και θεσμοθετημένος, ανεξάρτητα από συγκυριακές παραμέτρους. Ο Δήμος Σάμου είναι αποφασισμένος να προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα για να το πετύχει! O μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που αποσκοπεί στο να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της απόστασης, της απομόνωσης και της μικρής κλίμακας οικονομίας», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.

O υπουργός υποσχέθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα στην Αθήνα σύσκεψη φορέων -με τη συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού- για τη διαμόρφωση ενός ειδικού προγράμματος προβολής των νησιών που έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες εξαιτίας της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.

φωτο: samostimes.gr/Michael Svarnias

eep logo