Προσωπικές ευθύνες Τσίπρα για σταμάτημα ερευνών υδρογονανθράκων

1 maniatis

του Γιάννη Μανιάτη

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γ. Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Κατέθεσα σήμερα (22.12.2016) Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, προκειμένου να προσέλθει να απολογηθεί στη Βουλή για τις τραγικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των ερευνών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Έρευνες για τις οποίες τα 2 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με 3 διαφορετικούς Υπουργούς Ενέργειας, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη.

Αντίθετα με την Ελλάδα, χθες ανακοινώθηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατακύρωσε σε 3 παγκόσμιους πετρελαϊκούς κολοσσούς τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κατακύρωση έγινε στις Εταιρείες Total, ENI και Exxon Mobil (στην οποία Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Ρεξ Τίλερσον, νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ).

Συγχαίρουμε θερμά την κυπριακή κυβέρνηση και το φίλο Υπουργό Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπη για την τεράστια αυτή γεωπολιτική της επιτυχία, η οποία θωρακίζει αμυντικά την κυπριακή ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε τουρκικής επιβουλής ή αμφισβήτησης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, ανακοινώθηκε στην κυπριακή Βουλή ότι μόνο από το πρώτο οικόπεδο φυσικού αερίου 12 («Αφροδίτη») η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει τις επόμενες δεκαετίες έσοδα 500-600 εκατ. € κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα όλη η εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των σημαντικών ελληνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων δεν υπάρχει στις κυβερνητικές προτεραιότητες ούτε τώρα που τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι το οικόπεδο «Πατραϊκός» περιέχει πάνω από 100 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο.

Ίσως επειδή είναι δικό μας έργο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή!

Επειδή:

- τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις ελληνικές θαλάσσιες Οικονομικές Ζώνες
- η εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου
- η σοβαρή αύξηση των δημοσίων εσόδων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση του κ. Τσίπρα και των Υπουργών του, έχει χρέος ο κ. Πρωθυπουργός να προσέλθει στο εθνικό κοινοβούλιο και να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.

Διαφορετικά, οι Έλληνες πολίτες θα ξέρουν ότι η μοναδική οικονομική πολιτική Τσίπρα είναι «Καμία επένδυση – καμία θέση εργασίας - μόνο φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων».

eep logo