Όλα θα φανούν πολύ γρήγορα...

zoupis zaxarias

Του Ζαχαρία Ζούπη,
Πολιτικού Αναλυτή


Το ηχηρό ράπισμα του ΣτΕ στην Κυβέρνηση για τον Νόμο Παπά αποτέλεσε άλλη μια ήττα της Κυβέρνησης, μια ήττα στρατηγική, πολιτική, θεσμική, ηθική. Επί της ουσίας είχε ηττηθεί και σ΄αυτό το θέμα πολύ πριν .Οι έρευνες έδειχναν πολύ πριν, ότι πάνω από το 60-65% των πολιτών δεν θεωρούσαν ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει την διαπλοκή αλλά να φτιάξει την δική της διαπλοκή, όπως και ότι ο διαγωνισμός – φιέστα θα έπρεπε να καταργηθεί. Η Κυβέρνηση πλήρωνε την συνήθη τακτική της να σηκώνει μια ψεύτικη σημαία, να εξαγγέλει μια σκληρή μάχη που έχει να δώσει, να προχωράει κόντρα στην λογική και στο τέλος να ηττάται με οικτρό τρόπο. Ας θυμηθούμε τι έγινε πέρυσι με την δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση, τα πανηγυρικά περί του χορού των αγορών στο κυβερνητικό ταψί η το σκήσιμο των Μνημονων και που κατέληξε με τεράστιο κόστος για την χώρα (80- 90 δις.ευρώ υπολογίζεται η οικονομική επιβάρυνση). Έτσι, φτάσαμε και στην απόφαση του ΣτΕ. Τώρα πανικόβλητη, μία λέει το ένα, μία το άλλο, αλλά ας μην γελιόμαστε. Θα τα μαζέψει στο τέλος όλα.

Έτσι, όλη η στρατηγική που χαράκτηκε από τα επιτελεία του Μαξίμου πριν το Καλοκαίρι που στηρίχτηκε στην σύλληψη « προωθούμε μια αριστερή ατζέντα» και προσπαθούμε να μεταθέσουμε το εδιαφέρον από την Οικονομία, την ανεργία, τον ΕΝΦΙΑ,το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων κ.ά οδηγήθηκε στα βράχια συνολικά. Η Κυβέρνηση ηττήθηκε στο θέμα της απλής αναλογικής, στο θέμα της συζήτησης για το Σύνταγμα ( κανείς δεν ασχολείται ) και τώρα στο θέμα της τάξης που θα έβαζε στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο. Λογικό και αναμενόμενο. Όταν υποκαθιστάς την Πολιτική από επικοινωνικούς χειρισμούς, την ουσία από ψευτοδιλλήματα, όταν ασχολείσαι με θέματα άλλα από αυτά που καίνε την κοινωνία, όταν προχωράς με ετσιθελισμό και συνθηματολογία, τότε η μόνη προπτική ειναι η κατάρρευσή σου, η κατασπατάληση του πολιτικού σου κεφαλαίου.

Η Στρατηγική διαμορφώθηκε σε συνθήκες όπου η Ν.Δ έπαιρνε ήδη προβάδισμα με διψήφια διαφορά. Λίγους μήνες μετά η διαφορά αυτή φαίνεται πια να διευρύνεται και σε κάποιες έρευνες να παίρνει εντυπωσιακές διαστάσεις (24 μονάδες σύμωνα με την τελευταία έρευνα της PUBLICISSUE) . Συμπέρασμα; Ότι επιχείρησε η Κυβέρνηση σ' αυτό το διάστημα δεν έπεισε κανένα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποσυντίθεται (20.000 μόλις μέλη πήραν μέρος στις διαδικασίες του Συνεδρίου του) και να καταρρέει. Μάλιστα φάνηκε ότι είναι μια Κυβέρνηση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει, αν πιστέψουμε την δήλωση Καμένου προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Η Κυβέρνηση κατάφερε να είναι πλήρως κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένη στο πιο κρίσιμο σημείο για την πορεία της χώρας και μιας κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο. Τα δύσκολα είναι μπροστά της. Οι πολίτες με πρώτους τους συνταξιούχους κατεβαίνουν οργισμένοι στον δρόμο. Η συντριπτική πλειοψηφία ζητάει να φύγει και δεν την εμπιστεύεται. Μπροστά της έχει και την δεύτερη αξιολόγηση και μια σειρά θέματα που εμφανίζονται ξανά (π.χ νέα μέτρα για ασφαλιστικό). Ο στοχος της για το χρέος απομακρύνεται ενώ η Οικονομία καταρρέι . Το κλείσιμο της PepsiCoαποτελεί ανησυχητικό σινιάλο γα το τι έρχεται. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρεωκοπούν , την ώρα που αποκαλύπτεται η αλήθεια για τον Νόμο Κατρούγκαλου. Οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν πια περικοπές μέχρι και 53% !

Θα τα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει; Το πιστεύουν όλο και λιγότεροι πια. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα σαπίζει , ο ορίζοντας σκοτεινιάζει και η Κυβέρνηση δείχνει ανήμπoρη να επιχειρήσει ένα comeback.
Όλα θα φανούν πολύ γρήγορα ....

eep logo