Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας η 17η Οκτωβρίου

1 paidiki ergasia

του Δημήτρη Σκουτέρη

«Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως, τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχειας. Μέσα από την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τα ποσοστά της φτώχειας έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990. Παρόλα αυτά, τεράστιες ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους:

- 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Περίπου 1 στα 5 άτομα στις αναπτυσσόμενες περιοχές, ζουν με λιγότερα από $1.25 δολάρια την ημέρα, η πλειοψηφία τους στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
- Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, συνήθως συναντώνται σε μικρές, ευάλωτες και σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες.
- Σε καθημερινή βάση το 2014, 42,000 άτομα, αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συρράξεων» (πηγή Unicef).

Να αναζητήσουμε άραγε τις αιτίες; Αξίζει τον κόπο, όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους που η χώρα τους, η Ελλάδα, έχασε το 25% του ΑΕΠ, που μετρά 1 στους 4 «εργαζόμενους» άνεργο, που έστειλε πλέον των 430 000 νέων επιστημόνων (κυρίως) μετανάστες την τελευταία 5ετία;

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
- Ποσοστό 42,2% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας με το εισόδημά του να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας. Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 16,4% οπότε και άρχισε να αυξάνεται σταδιακά.
- Ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας βασικά αγαθά (φαγητό, θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών κ.α.) ανέρχεται στο 39,9% του πληθυσμού έναντι 23% το 2009. Όσο μειώνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων με υλικές στερήσεις. Στις ηλικίες έως 17 ετών το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας φθάνει στο 44,5%, έναντι 41,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και 34,9% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
- Περισσότερα από 1 εκατ. άτομα ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών, διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και στις νεότερες ηλικίας τα άτομα αυτά ξεπερνούν τις 230.000. Συνολικά, το 12% του πληθυσμού ηλικίας έως 18 ετών και το 18,1% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Τις πταίει;

Πάντως όχι οι νεόπτωχοι, ούτε οι απλοί άνθρωποι, που προφανώς δεν τα έφαγαν μαζί με τον αλήστου μνήμης Πάγκαλο.
Μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία θα μας δείξει τους εγχώριους πολιτικούς εγκεφάλους, που με τις πράξεις-τα λάθη-τις παραλείψεις τους συνέβαλλαν στην εμφάνιση αυτής της αποτρόπαιας κατάστασης. Και είναι αρκούντως εξοργιστικό να βλέπεις τα ίδια κόμματα-τα ίδια πρόσωπα-τις ίδιες πολιτικές οικογένειες με περισσό θράσσος να επαγγέλονται τους μελλοντικούς σωτήρες μας. Αυτοί που μας φέσωσαν, που τα κόμματά τους φέσωσαν τις τράπεζες, που εμείς αιμοδοτούμε, θα... ξανάρθουν να μας σώσουν. Οποίος χαμαιολεοντισμός!!! Ο πολιτικός χαμαιλεοντισμός τους έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που φορτώνουν στους αντίπαλους πολιτικούς, αλλά και σε όλους μας (με το περίφημο «μαζί τα φάγαμε) όλη τους την πολιτική-ιδεολογική-διαχειριστική ανεπάρκεια. Ανερυθρίαστα δε, εξακολουθούν να στηρίζουν την ντόπια οικονομική ελιτ.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιούς υποστηρίζουν οι νυν πολιτικοί χαμαιλέοντες και μελλοντικοί «σωτήρες»: κατά την ελβετική τράπεζα Credit Suisse το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα το 1% συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου.

Κάποιοι από αυτούς προσφέροντας (πολιτικά) γην και ύδωρ στους Γερμανούς, αρνήθηκαν μέχρι και να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια για την δικαίωση της Ελλάδας στο θέμα των Γερμανικών επαναρθώσεων και δεν ψήφισαν στη Βουλή. Κατά τα λοιπά ....πατριώτες. Κατά τα λοιπά ...Χριστοφοράκος-Siemens... και ο φτωχοποιημένος λαός περιμένουν να τους στηρίξει πολιτικά...

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ