Ένα χρόνο μετά...

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη*

Ένα χρόνο μετά τις Δημοτικές Εκλογές του 2014 η Δημοτική Αρχή παραπαίει και αναζητεί κάποιο βηματισμό, ενώ ο Δήμος ταλανίζεται από προβλήματα.

Ο χρόνος κυλάει απελπιστικά γρήγορα. Σαν χθες ακούγονται οι φωνές ενθουσιασμού των φίλων και μελών του «ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» για την εκλογή του Χρήστου Βρεττάκου. Σαν χθες έχει μείνει αυτή η πραγματική έκπληξη από την εκλογή ενός ανθρώπου που παρουσίαζε μέχρι και την ώρα της κάλπης την χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα, τη χαμηλότερη δημοφιλία, τη χαμηλότερη γνώση και εμπειρία για τα δημοτικά δρώμενα από όλους τους υποψήφιους Δημάρχους.

Κι όμως εκλέχτηκε Δήμαρχος, αφού:

- Το ανοδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ τον πήρε και τον ανέβασε στο 18.5%, όταν εννέα μήνες πριν η υποψηφιότητά του καταγραφόταν, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, από 1-1.5% έως το πολύ 2.5-3%! Η σκληρά κομματική ψήφος του έδωσε μεγάλη ώθηση, αν και πάλι φάνηκε ότι η εμβέλεια του υποψηφίου ήταν προβληματική (την ίδια ώρα η Ρ.Δούρου συγκέντρωνε διπλάσιο ποσοστό στο Δήμο στις Περιφερειακές Εκλογές). Η κομματικοποίηση έβαλε τη σφραγίδα της.

- Υπήρξε μια εκλογική καθίζηση του εν ενεργεία Δημάρχου, αφού συγκέντρωσε το μισό ποσοστό από εκείνο που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2010! Λογικό ήταν. Έγιναν τόσα, μα τόσα τα τρεισήμισι προηγούμενα χρόνια («εθελοντές», κλείσιμο ΔΗΚΕΠΑ, κλείσιμο πολιτιστικών και αθλητικών τμημάτων των Δήμων μετά από 25 χρόνια, προβληματική διαχείριση στο Κ.Ε.Κ. και άλλα πολλά) που δύσκολα μπορούσαν να ξεπεραστούν και δύσκολα θα ξεχαστούν. Κάποιοι βέβαια σήκωσαν το βάρος της Αντιπολίτευσης και αυτό ουδόλως εκτιμήθηκε.

- Υπήρξε σκληρό τζαρτζάρισμα στην υποψηφιότητά μου με την αιφνιδιαστική κάθοδο και άλλων συνδυασμών, «περίεργες» μεταγραφές, αλλόκοτα «νεκραναστήματα» ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί πολλά χρόνια από το Κερατσίνι και ξαναεξαφανίστηκαν μετά τις εκλογές και την ουδέτερη στάση στελεχών που σε συνθήκες σφαγής κράτησαν ίσες αποστάσεις για να σώσουν ίσως το πολιτικό τους κεφάλαιο, μην κατανοώντας ότι πολιτικοί σε θερμοκοιτίδες δεν γεννιούνται. Υπονομεύτηκε έτσι η πορεία μιας Παράταξης που ήταν η μόνη που άσκησε σταθερά αντιπολίτευση τρεισήμισι χρόνια, που είχε παρουσιάσει ενέργειες, παρεμβάσεις, δράση, σοβαρότητα, πρόγραμμα. Ανακόπηκε έτσι η πορεία μιας Παράταξης προς τη νίκη, αφού οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές έναν δεύτερο γύρο μεταξύ Τζανή-Ζούπη. Όλα αυτά τα «παιχνίδια» βοήθησαν απρόσμενα τον Χρήστο Βρεττάκο, τον έστειλαν στον δεύτερο γύρο και από εκεί στη νίκη. Είναι έτσι Δήμαρχος ήδη εννιά μήνες. Θα είναι άλλα τέσσερα χρόνια γεμάτα.

Παράλληλα, ο Χρήστος Βρεττάκος και ο «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» από τότε που εμφανίστηκαν, υπόσχονταν ένα «άλλο δρόμο» σε αντίθεση με τη διαχειριστική λογική –όπως κατάγγελναν- όλων των Δημοτικών Αρχών από τη Μεταπολίτευση μέχρι πέρσι. Έναν «άλλο δρόμο» όπου θα αντιμετωπίζονταν αιφνιδίως καλύτερα τα τοπικά προβλήματα, όπου θα έκλειναν οι «αμαρτωλές» Δημοτικές Επιχειρήσεις (το Κ.Ε.Κ. είχε μείνει αφού την ΔΗΚΕΠΑ φρόντισε να την οδηγήσει στο κλείσιμο ο κ Τζανής ), δε θα υπήρχαν συμβασιούχοι στον Δήμο, όπου δε θα ζητούνταν χρήματα από τους δημότες για οποιοδήποτε κοινωνική-πολιτιστική-αθλητική δραστηριότητα. Εν πάσει περιπτώσει έναν «άλλο δρόμο», όπου όλα θα γίνονταν διαφορετικά, πιο καλά, πιο όμορφα, πιο αποτελεσματικά. Κανείς βέβαια δεν καταλάβαινε ποιος θα είναι αυτός ο συγκλονιστικά άλλος δρόμος. Είχε όμως σημασία;

Από τότε πέρασε ήδη ένας ολόκληρος χρόνος, ενώ συμπληρώνονται και εννέα μήνες από την 1η Σεπτεμβρίου, που ανέλαβε και επίσημα την Δημαρχεία. Από την αρχή δε, τόσο εγώ, όσο και συνολικά η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ» δηλώσαμε ότι θα στηρίξουμε κάθε θετική προσπάθεια, ότι θα ασκήσουμε σοβαρή, δημιουργική, εποικοδομητική, προγραμματική αντιπολίτευση με ιδέες και προτάσεις. Αυτό άλλωστε ταιριάζει σε δυνάμεις που πονάνε τον Δήμο. Αυτό ταιριάζει στην «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» παρά το λάβωμά της και την επώδυνη ήττα της. Αυτό ταιριάζει και σε μένα που συμπληρώνω 25 χρόνια διαρκούς προσφοράς στον Δήμο. Αυτό και κάναμε αυτές τις 300 περίπου μέρες που συμπληρώνονται σε λίγο.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή ας σημειώσουμε ορισμένες διαπιστώσεις για τη μέχρι σήμερα πορεία του νέου Δημάρχου και της νέας Δημοτικής Αρχής.

- Δεν υπάρχει κανένας «άλλος δρόμος». Όλο ήταν ένα ρητορικό σχήμα και τίποτα παραπάνω. Μια παραμυθία. Η νέα Δημοτική Αρχή ασκεί μια διαχειριστική πολιτική κάκιστου είδους ως προς την αποτελεσματικότητα. Είναι μια από τα ίδια και χειρότερα. Δυστυχώς…

- Η Δημοτική Αρχή άλλα υποσχέθηκε και υπερηφάνως άλλα πράττει. Με άλλα πήρε την ψήφο των πολιτών και άλλα κάνει. Υποσχόταν κλείσιμο του αμαρτωλού Κ.Ε.Κ. και κατέληξε ότι πρέπει να το διατηρήσει. Υποσχόταν ότι θα έχει μόνο εργαζομένους σταθερής και πλήρους απασχόλησης και «έχει τρελαθεί» να παίρνει συμβασιούχους. Μάλιστα έφερε και τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στην οποία … πολλαπλασίασε τις προβλεπόμενες θέσεις συμβασιούχων! Υποσχέθηκε αξιοκρατία και το γραφείο του Δημάρχου γέμισε με φίλους και συγγενείς. Μιλούσε για δωρεάν παροχή όλων των κοινωνικών παροχών και έβαλε συνδρομή στα λιγοστά αθλητικά τμήματα που άρχισαν να λειτουργούν. Τασσόταν κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πληροφορούμαι ότι προετοιμάζει την ανάθεση λειτουργίας των θερινών κινηματογράφων. Ο χώρος του π. Εργοστασίου Καχραμάνογλου που θα γινόταν πολιτιστικό κέντρο, γίνεται … Αποθήκη! Εν ολίγοις, ωραία η «επαναστατική» ρητορεία. Στην πράξη όμως μια απλή, κακή διαχείριση.

- Η νέα Δημοτική Αρχή ήταν με μία έννοια τυχερή. Αναλαμβάνοντας είχε να χειριστεί ήδη εγκριμένα σημαντικά έργα από την Περιφέρεια Αττικής. Αναφέρομαι στην παρέμβαση στο γήπεδο «Παναγιώτης Σαλπέας» (300 εκατ.), στο έργο αποκατάστασης-εκσυγχρονισμού των Παιδικών Χαρών (πάνω από 800 εκατ. Ευρώ) και άλλα. Εννέα μήνες μετά, τίποτα δεν έχει προχωρήσει – κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει δημοπρατηθεί! Χρειάζεται πράγματι μεγάλη ικανότητα για να καταφέρεις κάτι τέτοιο. Και σαν να μην έφτανε αυτό. Η Δημοτική Αρχή «έχασε» το ποσόν των 800 εκατ. Ευρώ για τις παιδικές χαρές, αφού αυτά βγήκαν από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, μιας και δεν κατάθεσαν έγκαιρα τις αλλαγές που οι ίδιοι ήθελαν! Και σα να μην έφτανε ούτε αυτό. Την ίδια ώρα που οι γειτονικοί Δήμοι όπως η Νίκαια και το Πέραμα ενέτασσαν νέα έργα στον αναμορφωμένο Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, ο Δήμος ας δεν προσέθεσε τίποτα νέο. Σα να μην έχει ανάγκες. Σα να μην έχει προτάσεις. Αλλά σα να μην έφτανε ούτε ακόμα κι αυτό. Η Δημοτική Αρχή παίρνει «περίεργες» πρωτοβουλίες. Για το Γήπεδο ΒΑΖΟΣ στην Δραπετσώνα για παράδειγμα, υπάρχει Μελέτη και εγκεκριμένο ποσό ύψους περίπου 400 εκατ. Ευρώ. Αντί να προχωρήσει λοιπόν το έργο, αποφάσισε να κάνει πρώτα… Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό! Αφού υπάρχει έτοιμη μελέτη, τι τον θέλει; Ποτέ δεν εξήγησε.

- Η νέα Δημοτική Αρχή δείχνει πρωτοφανή αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας του δημότη. Ενώ η κατάσταση στους δρόμους είναι η χειρότερη του ευρύτερου Πειραιά, δεν έχει αναληφθεί καμία σημαντική πρωτοβουλία. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες. Η καθαριότητα πάσχει. Η κατάσταση με τις Πλατείες και το πράσινο δεν περιγράφεται. Όλα είναι ακλάδευτα, ξεραμένα, σε απαράδεκτη κατάσταση. Μαζί με αυτά, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για την ΝΑΦΘΑ, το π. Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, την ΔΕΗ, για μια σειρά θέματα.

Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει ακόμα πολλά και για τις καθυστερήσεις στην προώθηση του Δημοτικού Έργου και στην έλλειψη μιας στοιχειώδους, συγκροτημένης αυτοδιοικητικής αντίληψης. Θα μπορούσε κάποιος να πει: Μα έχουν άλλα τέσσερα χρόνια. Γιατί βιάζεσαι; Θα απαντούσα: Δε βιάζομαι. Πέρασε ο πρώτος χρόνος και η Αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρακολουθεί στωικά την κατάσταση. Ούτε οι Δημοτικές Παρατάξεις και εν πάσει περιπτώσει η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για την οποία μπορώ να μιλήσω άμεσα, ούτε οι φορείς της Πόλης και οι Πολίτες. Πραγματικά εύχομαι η συνέχεια να είναι καλή. Γιατί με νοιάζει η Πόλη πάνω απ’όλα. Θέλω όμως να εκφράσω την άποψη που έχω τώρα: Είμαι απαισιόδοξος. Φοβάμαι τους ιδεοληπτικούς, τους «Κάτσε να το δούμε», όσους δεν έχουν την παιδεία να ακούν απόψεις και να βελτιώνονται, όσους επί της ουσίας δεν αφουγκράζονται την κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ και η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», πορευτήκαμε και θα πορευτούμε, σεβόμενοι τους 4.500 πολίτες που μας προτίμησαν μέσα από επτά παρατάξεις. Είμαι και είμαστε παρόντες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και παρά τις υπόγειες τρικλοποδιές από όσους φοβούνται την ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική, προοδευτική, σύγχρονη αντίληψή μας, όπως περιγράφεται μέσα και από το πρόγραμμά μας, είμαστε η μόνη Παράταξη που παρεμβαίνει διαρκώς και ακούραστα. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον. Διαρκώς, ακούραστα, με ευθύνη. Προσωπικά δε, δεν εξαφανίστηκα την επομένη των εκλογών. Δε λάμπω με την απουσία μου και την αφωνία μου. Είμαι και θα είμαι παρών. Αδιαφορώντας για σχόλια νοσηρής πολιτικής φαντασίας και γνωρίζοντας ότι η Ιστορία γράφεται από αυτούς που δρουν και όχι από τους παρατηρητές ή από όσους χαλαρώνουν δια της κακοήθειας. Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα προχωρήσει ανασυγκροτημένη και διαρκώς ανανεωμένη. Συσπειρώνοντας νέες δυνάμεις και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός μεγάλου πόλου αντίδρασης στην αδράνεια, δημιουργίας, διαφάνειας παντού, νέας αναπτυξιακής πορείας. Αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωσή μας.

Ο δρόμος αυτός είναι αντικειμενικά πολύχρονος, δύσκολος, αλλά είναι μονόδρομος. Πρόκειται για δρόμο σε θολό τοπίο λόγω πριν απ’όλα της συνολικής κατάστασης στη χώρα, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση αφού οι αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, μπορεί να μετατρέψει τον ενιαίο Δήμο μας σε δύο πάλι Δήμους. Θα τον περπατήσουμε όμως με τους παρόντες, με τους ενεργούς πολίτες, με όσους αγαπάνε την Πόλη και την θέλουν να ανεβαίνει και όχι να μαραζώνει. Αυτό είναι και το κάλεσμά μας ΣΗΜΕΡΑ. Κάλεσμα συνεννόησης, κοινής δράσης και παρεμβάσεων με κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις ,με συλλογικότητες και πολίτες που έχουν κοινές ανησυχίες, απόψεις, θέσεις με την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».

Το 2019 φαίνεται μακριά, είναι όμως και κοντά…

* Ο ζαχαρίας Ζούπης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ»

 

eep logo