Για την γνωμοδότηση του ΚΑΣ

avrantinis tasos

του Τάσου Αβραντίνη

Μερικές διευκρινίσεις σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που προτείνει να κηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Πειραιά αρχαιολογικός χώρος:
- πρόκειται για γνωμοδότηση που δε δεσμεύει την υπουργό πολιτισμού. Υπενθυμίζω ότι η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου γίνεται με απόφαση του υπουργού πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΚΑΣ.
- η απόφαση συνοδεύεται από τοπογραφικό της περιοχής και πρέπει να έχει προηγηθεί αρχαιολογική έρευνα πεδίου.
- οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν εκτός από τα μνημεία και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον που επιτρέπει σ΄αυτά να συντίθενται σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα.

Τα δικά μου ερωτήματα είναι:
- μπορεί να γίνει λόγος για "απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον", όταν πρόκειται για τόσο πυκνοδομημένες εκτάσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων το κέντρο της πόλης, η Πειραϊκή, η Καλλίπολη, η Φρεαττύδα, η Τερψιθέα, το Χατζηκυριάκειο,το Πασαλιμάνι, η Αγορά, η Καστέλλα, ο Προφήτης Ηλίας, το Μικρολίμανο κοκ.;
-έχει προηγηθεί αρχαιολογική έρευνα πεδίου που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή αυτή μπορεί να περιέχονται μνημεία;

Συμπέρασμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου - τόσο οι ουσιαστικές, όσο και οι διαδικαστικές. Θα το δούμε όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΚΑΣ, εάν επακολουθήσει η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού.

Αυτός ο υπερβάλλων ζήλος του ΚΑΣ δεν θα προστατεύσει τα αρχαία μνημεία -τα οποία ούτως ή άλλως προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο-, αλλά θα προσθέσει μια τεράστια γραφειοκρατία σε κάθε διαδικασία εντός του χώρου που θα κάνει τη ζωή αφόρητη των κατοίκων και των επιχειρήσεων του Πειραιά.
Επιπροσθέτως η οριοθέτηση θα επηρεάσει αρνητικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά και το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία ούτως ή άλλως διαθέτει περιορισμένους ανθρώπινους πόρους και θα κατακλυσθεί από χιλιάδες αιτήσεις πολιτών και επιχειρήσεων που θα ζητούν έγκριση εργασιών.
Οι κίνδυνοι λοιπόν πολλοί και μεγάλοι, οι αρνητικές επιπτώσεις σοβαρότατες και το όποιο όφελος για τα αρχαία μνημεία ανύπαρκτο.

Υ.Γ. Μελετάμε σε συνεργασία με φορείς της ιδιωτικής οικονομίας του Πειραιά το θέμα. Εάν επακολουθήσει η υπουργική απόφαση και έχουμε την απόφαση του ΚΑΣ θα την αντιμετωπίσουμε θεσμικά στα δικαστήρια

 

eep logo