Η ιστορία με τον Μαρινάκη

skordilis giorgos

Του Γιώργου Σκορδίλη*

Αυτή η ιστορία με τον Μαρινάκη που σώνει και καλά πρέπει να είναι έμπορος ναρκωτικών, είναι πράγματι εξοργιστική.


Αν και επί 2,5 και βάλε δεκαετίες έκανα ναυτιλιακό ρεπορτάζ, είναι γνωστό στους πάντες όσους με γνωρίζουν πως ουδεμία σχέση έχω τόσο με τον κ. Μαρινάκη, όσο και με το λεγόμενο "σύστημα Μαρινάκη". Τον μόνο από την οικογένεια που είχε προλάβει να γνωρίσω, σε μικρή όμως ηλικία, ήταν τον αείμνηστο τον πατέρα του, επειδή ήταν φίλος με τον πατέρα μου. Πειραιώτες εκ μεταγραφής και οι δύο, κρητικός ο πρώτος, κερκυραίος ο δεύτερος, σφόδρα Μητσοτακικοί και "άρρωστοι" γάβροι αμφότεροι... Μάλιστα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, κάποια στιγμή είχαν συνεργαστεί για λίγο καιρό στις επισκευές πλοίων και αυτό που θυμάμαι από τον πατέρα Μαρινάκη είναι έναν αγνό άνθρωπο, ανοικτό βιβλίο. Κάτι σαν τον αγαπημένο θείο που πάντα χαίρεσαι να συναντάς.
Όσον αφορά τώρα τον υιό Μαρινάκη, το γενικότερο στυλ του είχε κάτι που ενώ δεν μπορώ να το προσδιορίσω με σαφήνεια, πάντα με απωθούσε και έτσι δεν επεδίωξα ποτέ μου να τον συναντήσω, κάτι που εύκολα θα μπορούσα να είχα κάνει ελέω του ναυτιλιακού ρεπορτάζ. Άλλωστε έχουμε αρκετούς κοινούς φίλους.
Προφανώς ο κ. Μαρινάκης κάπου τα έσπασε με την κυβέρνηση. Ενδεχομένως το θέμα των τηλεοπτικών αδειών να ήταν αυτό που επέφερε την ρήξη των δύο πλευρών καίτοι η πλευρά Μαρινάκη μπορεί να θεώρησε ότι κάποιοι την δούλεψαν άγρια. Είναι ξεκάθαρο πως του είχαν υποσχεθεί διάφορα και δεν έγινε τίποτε από αυτά.
Η απόφαση του να "χτυπήσει" τον ΔΟΛ κάτω από το πρίσμα της ρήξης αυτής, πρακτικά σήμαινε ότι η κυβέρνηση εν τέλει όχι μόνο δεν κατάφερε να ελέγξει το ιστορικό μαγαζί, αλλά έκανε και μια τρύπα στο νερό, έχοντας πλέον απέναντι της έναν άνθρωπο ο οποίος όχι μόνο δεν έχει λόγο να αλλάξει κάτι στην Μιχαλακοπούλου, αλλά αντιθέτως έχει ένα βουνό λόγους να αφήσει ΤΑ ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Αυτό μάλλον ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Ο κ. Μαρινάκης έχει σίγουρα έναν δικό του προσωπικό κώδικα αξιών και έναν επίσης δικό του τρόπο να χειρίζεται τα πράγματα που δεν αρέσει σε πολλούς. Ούτε και μένα μου αρέσει, αλλά who cares...
Σίγουρα όμως δεν είναι βλάκας. Αντίθετα είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και ως έξυπνος άνθρωπος δεν θα έμπλεκε ποτέ με ναρκωτικά και ένα κάρο ακόμη ανοησίες που προσπαθούν να του φορτώσουν.
Ο Μαρινάκης δεν έχει καμιά σχέση με τα ναρκωτικά του Noor 1. Δεν είχε κανέναν λόγο να μπλέξει. Μπας και του λείπουν τα χρήματα ή η δύναμη ; Το πιθανότερο είναι πως κάποια στιγμή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες δέχθηκε να βοηθήσει κάποιον φίλο του λύνοντας του πρακτικά ζητήματα χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει οτιδήποτε από τις "δραστηριότητες" του φίλου του.
Και έτσι κάπως βρέθηκε το όνομα του να εμπλέκεται στην ιστορία του Noor 1.
Αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να προσπαθούν κάποιοι να τον βγάλουν με το ζόρι έμπορο ναρκωτικών έχοντας ήδη και προ πολλού μετατρέψει την λογική σε παράνοια.
Το να στοχοποιούνται άνθρωποι με αυτό τον άθλιο και πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό τρόπο είναι κάτι το οποίο πέρα και έξω από τον Μαρινάκη, μας αφορά όλους.
Και αναρωτιέμαι αν ισχύουν έστω και τα μισά από αυτά που ακούσαμε στην Βουλή για τα έργα και τις ημέρες ορισμένων που έχουν επιφορτιστεί με το έργο να μας κυβερνούν, πόσα ακόμη δεν ξέρουμε και πόσα θα ανακαλύψουμε όταν με το καλό ξεκουμπιστούν.
Τέλος η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει την δουλειά της απερίσπαστη και χωρίς "νουθεσίες" και "παραινέσεις". Και καλό είναι να γνωρίζουν οι Δικαστές μας, πως στις περίεργες μέρες που ζούμε είναι το τελευταίο αποκούμπι ενός λαού που έχει υποστεί τα πάνδεινα.

*Ο Γ.Σκορδίλης είναι ναυτιλιακός συντάκτης, δημιουργός του theseanation.gr