Προς άλλη μια ευτελιστική συνθηκολόγηση

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα μπορούσε να συνοψιστεί στην φράση «Δώστε πια και κάτι. Εμείς σας τα δώσαμε όλα».

Έτσι το πιο πιθανό είναι η Ελληνική Κυβέρνηση αποκαμωμένη, σε σύγχυση και απομονωμένη μέσα και έξω από την χώρα, να δεχτεί ότι αρνήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup. Δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο. Το πάλαι ποτέ ριζοσπαστικό κόμμα που θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα άλλαζε την Ευρώπη, έχει εθιστεί στην συνθηκολόγηση και συνήθως με τους χειρότερους όρους για την χώρα. Όσο πιο προωθημένη αμφισβητησιακή ρητορεία δε χρησιμοποιεί, τόσο πιο επαχθείς όρους δέχεται, όρους που ποτέ, καμία Κυβέρνηση δεν θα δεχόταν (π.χ Υπερταμείο και εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια).

Αν κάποιος διαβάσει την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας της 6ης Ιουνίου με θέμα την «διαπραγμάτευση» θα δει ένα μείγμα συνήθων λεονταρισμών που δεν πιστεύουν πια ούτε οι ίδιοι, με εκκλήσεις προς τους εταίρους «να δώσουν κάτι» και ένα περίεργο κάλεσμα εθνικής συναίνεσης στο θέμα του χρέους που προκαλεί τουλάχιστον γέλιο και ειρωνεία, αφού ακόμα και ο πρόθυμος άλλοτε Λεβέντης, κατέληξε να ζητάει την παραίτηση Τσίπρα.

Έτσι, πάει το χρέος, πάει η ποσοτική χαλάρωση, ενώ ήρθαν δυσβάστακτα μέτρα 5 δις ευρώ που πλήττουν τους ασθενέστερους οικονομικά (πάει και το ταξικό πρόσημο!). Το πολύ να λήξει η αξιολόγηση και να πάρουμε την δόση για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές. Μεγάλη επιτυχία πράγματι για μια δήθεν διαπραγμάτευση ενός χρόνου. Θα το αντέξει η συνείδησή τους; Νομιζω ναι, απλά γιατί δεν υπάρχει συνείδηση. Το μόνο που έμεινε από τους υπερήφανους life styleαριστερούς είναι η εναγώνια προσπάθεια να κρατηθούν όσο το δυνατόν στην εξουσία. Οι αριστεροί που ξέρατε, οι άνθρωποι της αντίστασης και της αμφισβήτησης δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο για να παραφράσουμε και το γνωστό τραγούδι του Ν.Παπάζογλου.

Λογική αυτή η ευτελιστική πορεία ανιστόρητων και δίχως αρχές συμβιβασμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα λάθη του. Έμπλεξε την υπόθεση της αξιολόγησης με το χρέος ,αν και είχαν υπογράψει και το 2015 και το 2016 ότι το χρέος θα συζητηθεί με την λήξη του 3ου Μνημονίου. Την πάτησαν. Τους έλεγαν όλοι να κλείσουν έγκαιρα την αξιολόγηση ,ώστε να μην πάθει άλλη ζημιά η Ελληνική Οικονομία και να μην μπλέξουν με τις Γερμανικές εκλογές. Σκέφτηκαν και έπραξαν ακριβώς ανάποδα. Την πάτησαν. Πούλησαν «τσαμπουκά» μια προς το Δ.Ν.Τ., μια προς τον Σόιμπλε. Την πάτησαν και μάλιστα ανά διαστήματα ζητούσαν την στήριξη μια του ένα και μια του άλλου. Πούλησαν ψεύτικη αισιοδοξία (η ατάκα με την γραβάτα θα κυνηγάει για καιρό τον Πρωθυπουργό). Την πάτησαν και η αναξιοπιστία τους αυξήθηκε στην χώρα. Θεώρησαν ότι η τακτική του καλού παιδιού θα μετρήσει. Την πάτησαν και σ΄αυτό. Ο καθένας κάνει την δουλιά του. Θα έπρεπε να το ξέρουν. Υποσχέθηκαν ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ μέτρα. Έχουν εξοργίσει τυς πάντες.

Κάθε τι που είπαν, που έκαναν, που έπραξαν ήταν λάθος, δείγμα κουτοπονηριάς, λαϊκισμού, κοροιδίας. Τώρα όλα αυτά θα πληρωθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το αδελφό κόμμα των ΑΝΕΛ θα την πληρώσουν σίγουρα, όποτε και αν γίνουν εκλογές.

Το πρόβλημα είναι η χώρα τι φταίει, εμείς τι φταίμε.

 

eep logo